Wereldklasse veilige wieleromgeving op Sportzone Limburg

Sittard-Geleen, 26 januari 2017 – Het winnende ontwerp van de veilige wieleromgeving op de Sportzone Limburg in Sittard-Geleen is bekend. Iedereen met een wielerhart, van topsporter tot liefhebber, kan vanaf juni 2017 gebruik maken van de meest innovatieve en grootste veilige wieleromgeving van Nederland. Met de realisatie van de veilige wieleromgeving wordt de positie van Limburg als dé wielerprovincie van Nederland (inter)nationaal verder versterkt.

De gemeente Sittard-Geleen heeft partijen via een aanbesteding uitgedaagd om te komen tot een innovatieve en excellente wieleromgeving waar trainen, testrijden en competitie mogelijk zijn. Bouwbedrijf Heijmans heeft het beste voorstel gedaan en gaat in opdracht van de Gemeente Sittard-Geleen per direct aan de slag. De oplevering is voorzien op 26 mei 2017. De omvang van de investering bedraagt 1,9 miljoen euro. De Provincie Limburg en Gemeente Sittard-Geleen dragen gelijkelijk bij aan het project.

Veilige Wieleromgeving

De veilige wieleromgeving biedt uitdagende parcoursen in een unieke en hoogwaardige sportomgeving. Op een gebied van 6 hectare wordt in het voorjaar van 2017 door Heijmans een 3,15 kilometer lang parcours aangelegd. Verschillende soorten wegdek, hoogteverschillen en technische bochten maken het mogelijk om in de diverse Limburgse landschappen een gevarieerd aanbod aan parcoursen met verschillende technische moeilijkheidsgraden te realiseren. De hoogteverschillen variëren van vals plat met een hellingspercentage van 1 tot 2,5% tot buitencategorie met een hellingspercentage van maximaal 22,5%. Op de wieleromgeving kunnen vijftig verschillende parcoursen worden uitgezet. Zes verschillende parcoursen zijn tegelijkertijd te gebruiken. Hierdoor kunnen een veelheid doelgroepen tegelijkertijd gebruik maken van de veilige wieleromgeving in Sittard-Geleen. Van kinderen tot senioren en van beginners tot absolute professionals.

Uitstraling

In de veilige wieleromgeving worden verschillende landschappen nagebootst, om de beleving voor de renners zo realistisch mogelijk te maken. Gekozen is voor de typerende landschapskenmerken van Noord-, Midden- en Zuid-Limburg. Zo is het parcours in ‘Noord-Limburg’ overwegend open. Water en licht slingerende bomenrijen staan voor ‘Midden-Limburg’. In ‘Zuid-Limburg’ zit de uitdaging veel meer in de hoogteverschillen.

Wereldklasse

Sportzone Limburg in Sittard-Geleen wil uitgroeien tot een wereldklasse test- en trainingscentrum voor alle onderdelen van de wielersport. De veilige wieleromgeving is daarin een belangrijke stap. Het parcours zorgt voor de aanwas van nieuw talent. En er kunnen wielerwedstrijden worden gehouden, zonder dat dit overlast veroorzaakt. De opening vindt plaats in juni. De Veilige Wieleromgeving vormt dan meteen het decor voor de International Team Challenge (ITC). Een compleet nieuwe wedstrijd, waarbij de beste ploegen ter wereld drie dagen lang deelnemen aan een sprintwedstrijd, een klimkoers en een ploegenachtervolging. Het event wordt wereldwijd live uitgezonden op tv, met beelden en data vanaf de fiets. Met dit topevenement worden Sportzone Limburg en Sittard-Geleen wereldwijd op de kaart gezet.

Virtuele tour

Geïnteresseerden die graag willen zien hoe de veilige wieleromgeving op Sportzone Limburg er straks uit ziet, zijn van harte welkom een kijkje te komen nemen. Het infocentrum van Sportzone Limburg (Lissabonlaan 40, Sittard) is hiervoor op vrijdag op afspraak geopend. Er hangen een aantal impressies van de aan te leggen veilige wieleromgeving. Maar veel spannender is het natuurlijk om via een virtual reality-bril een filmpje te bekijken dat je het idee geeft dat je op het nieuwe fietsparcours staat. En dat terwijl de aanleg nog moet beginnen. Nieuwsgierig? Maak snel een afspraak door een mail te sturen naar info@sportzonelimburg.nl.

Klik hier voor een 360-graden beleving van de huidige en mogelijke situatie: https://www.theimagineers.com/sportzonesittard

Naar het nieuwsoverzicht