Limburg maakt omgeving Sportzone in Sittard-Geleen wielerveilig

Provincie Limburg en Gemeente Sittard-Geleen hebben de handen ineen geslagen voor het ontwikkelen en realiseren van de grootste Veilige Wieleromgeving van Nederland in Sittard-Geleen.

Provincie Limburg heeft tot doel uit te groeien tot dé wielerprovincie van Nederland. Om deze ambitie waar te maken, wordt geïnvesteerd in 'Veilige Wieleromgevingen', waar alle facetten van de wielersport beoefend kunnen worden. Vorig jaar is een dergelijke omgeving in Venlo gerealiseerd. 

De Veilige Wieleromgeving bij de Sportzone in Sittard-Geleen wordt een parcours op een terrein van 6 hectare. Hier kan een veelheid aan doelgroepen - van de jeugd tot senioren op elektrische fietsen en van liefhebbers tot topsporters - hun hart ophalen. De kosten voor de inrichting van de wieleromgeving bedragen 2 miljoen euro, waaraan gemeente en provincie ieder de helft bijdragen. De Provincie lost ook een oude afspraak in om een bijdrage te leveren aan de grondkosten. Provinciale Staten moeten dit nog goedkeuren.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Ger Koopmans vult deze Veilige Wieleromgeving een gat in de Limburgse Wieler infrastructuur. Momenteel zijn er nog te weinig plaatsen waar de jeugd ongestoord en veilig kan trainen en waar wielerverenigingen een echte thuisbasis hebben. Dit parcours zorgt voor de aanwas van nieuw talent en er kunnen bovendien wielerwedstrijden op gehouden worden zonder dat dit overlast veroorzaakt.

De Veilige Wieleromgeving in Sittard-Geleen is uniek. Op Watersley nabij de Sportzone zijn inmiddels een aantal internationale topselecties neergestreken. De verwachting is dat de Veilige Wieleromgeving de aantrekkelijkheid van het totale gebied verder zal vergroten.

Wethouder Noël Lebens: "De Sportzone heeft de ambitie uit te groeien tot een wereldklasse test- en trainingscentrum. Deze wieleromgeving is daarin weer een belangrijke stap. Sportontwikkeling en topprestaties zijn tegenwoordig ook een zaak van wetenschap en bedrijfsleven. De volgende stap is het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar een windtunnel. Zo zet de Sportzone dus ook nadrukkelijk in op economische ontwikkeling. De Raad van Sittard-Geleen heeft een ontwikkelingsbudget voor de Sportzone gevoteerd voor één miljoen euro per jaar over een periode van tien jaar. We kunnen dus, in samenspraak met deze zelfde Raad, stevig doorpakken."

Naar het nieuwsoverzicht