Veilige wieleromgeving op Sportzone Limburg bereikt hoogste punt

De veilige wieleromgeving op de Sportzone Limburg in Sittard-Geleen heeft het hoogste punt bereikt. Op tien meter hoogte hees wethouder Noël Lebens samen met vertegenwoordigers van wielervereniging Bergklimmers, de Provincie Limburg en Bouwbedrijf Heijmans de vlag om dit moment te vieren.

Wethouder Noël Lebens is verheugd met deze mijlpaal: “Iedereen met een wielerhart, van topsporter tot liefhebber, kan vanaf juni 2017 gebruik maken van deze meest innovatieve en grootste veilige wieleromgeving van Nederland.” Met de bouw van de veilige wieleromgeving op de Sportzone Limburg wordt de positie van Limburg als dé wielerprovincie van Nederland (inter)nationaal verder versterkt.

De veilige wieleromgeving biedt uitdagende parcoursen in een unieke en hoogwaardige sportomgeving. Op een gebied van 6 hectare wordt door Bouwbedrijf Heijmans een 3,15 kilometer lang parcours aangelegd. Verschillende soorten wegdek, hoogteverschillen en technische bochten maken het mogelijk om in diverse Limburgse landschappen een gevarieerd aanbod aan parcoursen met verschillende technische moeilijkheidsgraden te realiseren.

Met vijfentwintig man sterk en drieëntwintig machines wordt hard gewerkt om de Veilige Wieleromgeving op tijd klaar te hebben. Met zes kranen, twee walsen en vijftien vrachtwagen wordt het parcours aangelegd. Het hoogtepunt van het parcours is de aanleg van een berg van 10 meter hoog. Daar zijn ruim 3.250 vrachten met aarde voor nodig geweest. De contouren van het parcours zijn inmiddels goed zichtbaar. De parkeerplaats is aangelegd, waterbekkens sieren het terrein, bomen zijn aangeplant en gras is op plekken al ingezaaid. 
Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor de aanleg van de verschillende soorten wegdek. Marc Coolen van Bouwbedrijf Heijmans is tevreden over de voortgang: “De bouw van de veilige wieleromgeving is meer dan alleen een bouwproject. Hier bouwen wij aan een sportieve gemeente Sittard-Geleen en een belangrijk onderdeel van Limburg als dé (inter)nationale wielerprovincie.”

Wereldklasse

Sportzone Limburg in Sittard-Geleen wil uitgroeien tot een wereldklasse test- en trainingscentrum voor alle onderdelen van de wielersport. De veilige wieleromgeving is daarin een belangrijke stap. Het parcours zorgt voor de aanwas van nieuw talent. En er kunnen wielerwedstrijden worden gehouden, zonder dat dit overlast veroorzaakt. De opening vindt plaats in juni. De Veilige Wieleromgeving vormt dan meteen het decor voor de Hammer Series. Een compleet nieuwe wedstrijd, waarbij de beste ploegen ter wereld drie dagen lang deelnemen aan een sprintwedstrijd, een klimkoers en een ploegenachtervolging. Het evenement wordt wereldwijd live uitgezonden op tv, met beelden en data vanaf de fiets. Met dit topevenement worden Sportzone Limburg en Sittard-Geleen wereldwijd op de kaart gezet.

Virtuele tour

Geïnteresseerden die graag willen zien hoe de veilige wieleromgeving op Sportzone Limburg er straks uit ziet, zijn van harte welkom een kijkje te komen nemen. Het infocentrum van Sportzone Limburg (Lissabonlaan 40, Sittard) is hiervoor op vrijdag op afspraak geopend. Er hangen een aantal impressies van de aan te leggen veilige wieleromgeving. Nieuwsgierig? Maak snel een afspraak door een mail te sturen naar info@sportzonelimburg.nl.

Naar het nieuwsoverzicht